Mina sidor

Prisrekommendationer och historik

2021-05-06

Överskottet i de nordiska vattenmagasinen har gått från rekordhöga nivåer vid årsskiftet till mer normala nivåer för närvarande. Detta främst orsakat av kyligt väder under stora delar av perioden.

Kostnaden för utsläppsrätter har stigit kraftigt under 2021, vilket leder till höga kostnader för fossilbaserad elproduktion (kol och naturgas). De europeiska elpriserna har därmed stigit kraftigt.

De fasta elpriserna ser återigen ut att stiga efter att ha varit relativt stabila en period. Detta orsakat av både lägre nivåer i de nordiska vattenmagasinen samt höga europeiska elpriser.

De rörliga elpriserna var höga i januari och februari, men har sedan dess fallit tillbaka till mer normala nivåer. Vi förväntar oss att denna utveckling håller i sig de kommande månaderna i och med att vädret blir varmare. Det finns dock en ökad risk för högre rörliga elpriser av samma orsaker som de fasta elpriserna, framförallt när vi närmar oss kommande höst/vinter.

Prisutvecklingen framåt drivs av vädret (temperatur, vind och nederbörd) och bränslepriser.

Rekommendation
Om du vill ha möjlighet att kunna nyttja låga rörliga elpriser ska du välja Rörligt pris. Prisnivån avgörs till stor del av vilka temperaturer och nederbörd vi får framöver. Om du väljer Rörligt pris bör du hålla koll på prisutvecklingen.
 
Om du vill slippa oroa dig för elprisernas utveckling så bör du binda ditt elpris. Vi rekommenderar Fast pris 3 år om du vill binda elpriset.
 

I grafen nedan visas prisutvecklingen de senaste åren, för Rörligt pris och Fast pris 3 år i elområde 3, exklusive moms.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.