Mina sidor

Prisrekommendationer och historik

2021-09-16

De nordiska vattenmagasinen har gått från ett stort överskott i inledningen av året till ett betydligt underskott på grund av den relativt låga nederbörden hittills i år.

Kostnaden för utsläppsrätter har stigit kraftigt under 2021, vilket leder till höga kostnader för fossilbaserad elproduktion (kol och naturgas). De europeiska elpriserna har därmed stigit kraftigt.

De fasta elpriserna fortsätter att stiga, orsakat av lägre nivåer i de nordiska vattenmagasinen samt höga europeiska elpriser.

De rörliga elpriserna var höga under inledningen av året, föll tillbaka under våren, och är nu återigen på höga nivåer. Detta är orsakat av mindre nederbörd och avstängning av kärnkraften för årligt underhåll.

Prisutvecklingen framåt drivs av vädret (temperatur, vind och nederbörd) och bränslepriser.

Rekommendation
Om du klarar av en period med högre elpriser och tror på en återgång till lägre elpriser framåt i tiden så ska du välja Rörligt elpris. Prisnivån avgörs till stor del av vilken nederbörd vi får framöver. Om du väljer Rörligt elpris bör du hålla koll på prisutvecklingen. För tillfället är det rörliga elpriset ovanligt högt.
 
Om du vill slippa oroa dig för elprisernas utveckling så bör du binda ditt elpris. Vi rekommenderar Fast pris 3 år om du vill binda elpriset. För tillfället är även de fasta elpriserna relativt höga.
 

I grafen nedan visas prisutvecklingen de senaste åren, för Rörligt pris och Fast pris 3 år i elområde 3, exklusive moms.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.