Mina sidor

Prisrekommendationer och historik

2021-02-24

Det kalla och nederbördsfattiga vädret i inledningen av året har nu bytts ut mot ett mildare och med nederbördsrikt väder. Det finns fortsatt ett överskott i de nordiska vattenmagasinen, men det har minskat kraftigt jämfört med hur det såg ut vid årsskiftet.

De fasta elpriserna steg kraftigt i inledningen av året på grund av kylan och minskande vattenmagasin, men priserna har nu fallit tillbaka med det varmare vädret.

De rörliga elpriserna var på en historiskt låg nivå för år 2020. Inledningen av 2021 har vi dock sett helt andra prisnivåer på en betydligt högre nivå. De rörliga priserna faller nu även ned till mer normala nivåer i och med det varmare vädret.

Prisutvecklingen framåt drivs av vädret (temperatur, vind och nederbörd) och bränslepriser.

Rekommendation
Om du vill ha möjlighet att kunna nyttja låga rörliga elpriser ska du välja Rörligt pris. Efter höga priser i januari och februari är det troligt med en lägre nivå framöver. Prisnivån avgörs till stor del av vilka temperaturer och nederbörd vi får framöver. Om du väljer Rörligt pris bör du hålla koll på hur priserna utvecklar sig framöver.
 
Om du vill slippa oroa dig för elprisernas utveckling så bör du binda ditt elpris. Vi rekommenderar Fast pris 3 år om du vill binda elpriset.
 

I grafen nedan visas prisutvecklingen de senaste åren, för Rörligt pris och Fast pris 3 år i elområde 3, exklusive moms.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.