Mina sidor

Prisrekommendationer och historik

2020-09-09

Den hydrologiska balansen i de nordiska vattenmagasinen är fortsatt stark.

De fasta elpriserna är fortsatt stabila på en relativt låg nivå, jämfört med de senaste åren.

De rörliga elpriserna har under det första halvåret av 2020 varit de lägsta på många år. I augusti och inledningen av september har vi dock sett att priset har ökat kraftigt beroende på överföringsbegränsningar i de svenska stamnäten från Norra till Södra Sverige. Överföringsbegränsningarna planeras dock att tas bort i mitten av september.

Prisutvecklingen framåt drivs främst av vädret (temperatur, vind och nederbörd) och bränslepriser.

Rekommendation
Om du vill ha möjlighet att kunna nyttja låga rörliga elpriser ska du välja Rörligt pris. Om den starka hydrologin kvarstår och om överföringsbegränsningarna från norr till söder släpps som planerat i mitten av september så kommer de rörliga priserna  med stor sanolikhet att vara låga under hösten. Om du väljer Rörligt pris bör du hålla koll på hur priserna utvecklar sig framöver. Ett bra alternativ kan vara att välja vårt Vinterpris, där du säkrar ditt elpris till 35,40 öre/kWh under vintermånaderna december till mars. Övriga 8 månader på året har du vårt Rörliga Elpris.
 
Om du vill slippa oroa dig för elprisernas utveckling så anser vi att är det ett bra läge att säkra sitt elpris nu, då de fasta priserna är relativt låga jämfört med tidigare år. Vi rekommenderar Fast pris 3 år om du vill binda elpriset.
 

I grafen nedan visas prisutvecklingen de senaste åren, för Rörligt pris och Fast pris 3 år i elområde 3, exklusive moms.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.