Mina sidor

Prisrekommendationer och historik

2019-11-27

Under november har vi haft mindre nederbörd än normalt och den hydrologiska balansen i vattenmagasin och snötäcken i magasinsområden har försämrats. Detta påverkar framförallt det rörliga elpriset uppåt. Läget inför vintern är dock betydligt bättre än motsvarande period för ett år sedan.

Indikationer på en konjunkturnedgång i Europa har gjort att priset på kol och utsläppsrätter har sjunkit vilket påverkar elpriserna nedåt.

De fasta elpriserna har det senaste halvåret varit på en relativt stabil nivå. Fast pris 3 år är fortsatt billigare än fast pris 1 år. Prisutvecklingen framåt drivs mycket av vädret (temperatur, vind och nederbörd) samt hur bränslepriser utvecklas.

Rekommendation
Det rörliga elpriset är nu på en högre nivå än de fasta priserna och kommer sannolikt att vara det under de kommande vintermånaderna. Risken för att elpriset stiger till samma nivåer som den förra vintern är dock inte så stor på grund av bättre hydrologisk balans. Det kan dock ändras fort beroende på väderlek. Om du väljer rörligt pris bör du hålla lite koll på hur priserna utvecklar sig framöver.
Om du vill slippa oroa dig för elprisernas utveckling så rekommenderar vi att binda elpriset. Fast elpris 3 år är nu det billigaste alternativet.
 

I grafen nedan visas prisutvecklingen de senaste åren, för Rörligt pris och Fast pris 3 år i elområde 3, exklusive moms.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.